ביטול הענקות בפשיטת רגל
אין זה סוד כי חייבים רבים, ממש רגע לפני שהם נכנסים להליך פשיטת רגל, מבצעים העברות ו/או מכירות של נכסי מקרקעין והכל על מנת לנסות ולמנוע את מכירת הנכס האמור בכינוס נכסים. לעניין כינוס נכסים כבר דובר רבות בכתבות השונות שם הזכרנו כי נכס הנמכר בכינוס צפוי להפסיד את ערכו לרבות על הוצאות מרובות רק לשם מכירתו בכינוס כאשר כלל ההוצאות מגולמות על החייב לרבות שכ"ט כונס נכסים (6%-10% ולעיתים אף 20% ומעלה) .
מה שלא ידוע למרבית החייבים, היא העובדה כי פקודת פשיטת הרגל מעגנת בתוכה סעיפים אשר יש בהם לבטל את העברת הנכס ו/או מכירת הנכס לידי צד ג'. המנהל המיוחד/הנאמן מצידו יפעל להגשת בקשה לביטול עסקת המקרקעין כך שהנכס יחזור להימכר דרך כינוס ואשר התמורה הצפויה תועבר ראשית לקופת הכינוס לצרכי תשלום שכ"ט מנהל מיוחד (כ-20%) ולצורך חלוקת דיבידנד לנושים.
מטרת אותו סעיף היא כאמור לבטל, בתנאים מסוימים את העברות ו/או הענקות שביצע החייב ללא כל תמורה או אף בשווי נמוך.
פקודת פשיטת הרגל מעגנת בתוכה 2 תקופות עיקריות לביטול הענקות, והם:
1. לפני שעברו 2 שנים מיום ביצוע העברה/הענקה/מכירה והחייב נעשה פושט רגל – במצב דברים זה, ככול והחייב ביצע העברת נכס ללא תמורה לידי צד ג' כאשר כל זה קורה כשנתיים לפני מועד היות החייב פושט רגל, שאז יוכל הנאמן/מנהל מיוחד לבטל הענקה/העברה.
2. בין שנתיים מיום שנעשה החייב פושט רגל ועד 10 שנים מיום ביצוע הענקה- במקרה זה תבוטל העברה/הענקה אף לאחר 10 שנים מיום שבו בוצעה. תשומת ליבכם כי במקרה דנן ועל מנת שאכן יוכל המנהל המיוחד/נאמן לבטל את עסקת המקרקעין ולהחזירה לקופת הכינוס לטובת הנושים, נדרש להוכיח צד ג' (זה שרכש/קיבל את הנכס) כי אכן ביום שבו בוצעה עסקת המקרקעין (מכירה/העברה/הענקה) היה החייב בעל יכולת פירעון והיה ביכולתו הכלכלית לפרוע את חובותיו השונים ככול והיו לו כאלו. כמו כן ידרשו להוכיח צדדי ג' כי אכן העסקה נרשמה על שמם ברשויות השונות. במילים אחרות- היה ולא יצליח צד ג' להוכיח כי החייב היה בעל יכולת פירעון בזמנים הרלוונטיים וכי הנכס עבר על שמם בסמוך לאחר ביצוע העסקה ברי, כי עסקת המקרקעין תבוטל והנכס יחזור להליך פשיטת רגל דרך כינוס.
על אף האמור עד כה, ידוע לבתי המשפט כי לא כל החייבים אכן מבצעים העברות לשם הברחת נכסים כי אם באמת ובתום לב ועל כן נקבעו חריגים בפקודה:
1. הענקה של פושט רגל אגב גירושין/נישואין
2. תקנת השוק- ז"א, הנכס נמכר בתום לב לצד ג' ובעד תמורה כספית המשקפת את מחירו האמתי של הנכס. על מנת לשמור על העסקה נדרש צד ג' להוכיח כי אכן לא ידע כלל כי המוכר היה פושט רגל תוך הצגת אישורים על תשלום התמורה בגין הרכישה.
משרד עו"ד אייל קורסיה ושות"-
טלפון: 050-6351208