שיעבוד באמצעות משכנתא הוא מצב בו אדם מעוניין לשעבד נכס מקרקעין כערובה לתשלום חוב. השעבוד יאפשר למי שלטובתו נרשמה המשכנתא, לממש את הנכס ככול ולא ישולם החוב. ככלל, עסקאות משכנתא נערכות בין נושה לבין חייב ו/או בין בנק לבין אזרח. משכנתא היא מאחת העסקאות המחייבות רישום בלשכת רישום המקרקעין אשר בתחום סמכותה מצויים המקרקעין. רישום משכנתא אינו פוגע בזכויות בעל הקרקע לעניין השימוש בה.
האם ניתן להעביר משכנתא?
בעל המשכנתא יהיה רשאי ככל ויחפוץ בכך, להעביר המשכנתא לטובת אדם אחר בצירוף לחוב המובטח על ידה. מימוש משכנתא יעשה אך ורק ע"י פסק דין או על-פי צו שיוציא רשם ההוצאה לפועל.
כיצד מבטלים רישום משכנתא?
רשם המקרקעין יורה על ביטול רישום המשכנתא זאת לאחר שחתמו הצדדים על שטר פדיון משכנתא ז"א הביטול יתבצע עם חתימת הצדדים על הפדיון. כמו כן הרשם יוכל לבטל רישום משכנתא ע"י בקשה שתוגש ע"י מוסד בנקאי.
כמו כן המפקח מוסמך לבטל רישום משכנתא רק אם הוגשה לו בקשה מאת בעל המשכנתא ורק במצב דברים בו הוסק כי זה צעד צודק ויעיל ז"א ביטול ע"י המפקח/ת על הבתים המשותפים יקרה לדוגמא במצב בו לא ניתן למצוא את החייב לשם חתימתו על שטר פדיון משכנתא. כמו כן המפקח יוכל לבטל את רישומה של המשכנתא עם פקיעת הזכות ולבקשת כל צד מעוניין.
פדיון משכנתא -אימתי?
ככול והחייב מעוניין לפדות המשכנתא ע"י פירעון חובו- יוכל לעשות כן. היה ובזמן פדיון המשכנתא קיימות ריביות על החוב יהיה על החייב להעביר לידי התובע/נושה גם את הריביות עד למועד הפירעון המקורי ותוך פרק הזמן שמקציב החוק.
מה קורה אם בעל המשכנתא מסרב לקבל את הפדיון?
במצב שכזה, יוכל החייב לגשת ללשכת רישום המקרקעין שבתחום שיפוטה מצוי המקרקעין ולבקש מהרשם את הפקעת המשכנתא ע"י הפקדת חובו בלשכה עצמה. לאחר מכן הרשם ישלח הודעה לבעל המשכנתא ויזמן אותו אליו על מנת שיגיע לקחת הפדיון והכל תוך פרק הזמן שלא יפחת מ-15 ימים.
משרדנו עתיר ידע וניסיון מוכח של מעל 10 שנים בתחום המקרקעין. נשמח לעמוד לשירותכם בכל עת.
חייגו עוד היום להתייעצות עם עו"ד: אייל קורסיה ושות'-עורכי דין
טלפון: 050-6351208
מאמר זה מספק מידע כללי וראשוני בלבד ואין הוא בא בשום מקרה להחליף ייעוץ משפטי. אין להסתמך על האמור ללא היוועצות עם עו"ד. ויודגש כי הכתוב במאמר זה נכון למועד כתיבתו בלבד.