סמכויות השיפוט בענייני המעמד האישי בישראל ניתנת ל-2 ערכאות מקבילות של בתי משפט, בית המשפט לענייני משפח ובתי הדין הדתיים.
ראשית נסקור את סוגי בתי הדין הדתיים
בית הדין הרבני- לבית הדין הרבני ניתנת הסמכות לדון בענייני מעמד אישי של יהודים כדוגמת נישואין וגירושין.
בית הדין השרעי– לבית דין זה ניתנת הסמכות לדון בענייני המעמד האישי של המוסלמים.
בית הדין הנוצרי-אחראי על ענייני מעמד אישי של הנוצרים בישראל
בית הדין הדרוזי– מתעסק בענייני מעמד אישי של הדרוזים בישראל
בית הדין השרעי
בית הדין השרעי יהיה אחראי על מעמד נישואין וגירושין של המוסלמים בישראל ורק לגבי מוסלמים שהם תושבי או אזרחי מדינת ישראל, כמו כן אחראי בית הדין ליצירת ווקף או הנהלתו של הווקף שנוצר לטובת מוסלמים בבתי הדין. לבית הדין השרעי אין הסמכות לדון בעניינים נגררים הקשורים בבעלות או שימוש במקרקעין.
סמכויות מקבילות בין ביה"ד השרעי לבתי המשפט לענייני משפחה
מזונות, אפוטרופוס, כשרות יוחסין של קטינים, איסור שימוש ברכוש של פסול דין, ענייני אבהות וענייני משמורת ואפוטרופוס של קטינים.
סמכויות מקבילות בין ביהמ"ש למשפחה למול ביה"ד הנוצרי
אפוטרופוס, כשרות יוחסין של קטינים, אישור שימוש ברכושם של פסולי דין, ענייני ירושה כשיש הסכמה בכתב וכן אימוץ ילדים כשיש הסכמה בכתב.
ביה"ד הדרוזי אל מול ביהמ"ש לענייני משפחה
מזונות, אפוטרופוס, כשרות יוחסין של קטינים, אישור שימוש ברכוש קטין, ענייני ירושה כשיש הסכמה בכתב ואימוץ ילדים כשיש הסכמה בכתב.
ערעורים
ביה"ד השרעי- הערעור יוגש לבית הדין השרעי לערעורים
ביה"ד הדרוזי- הערעור יוגש לבית הדין הדרוזי לערעורים.
סכסוך בין 2 עדות שונות
כל צד יהיה רשאי לפנות בבקשה לנשיא בית המשפט העליון אשר יכריע ויקבע לאיזה בית משפט תימסר הסמכות לדון בסכסוך. בנוסף וככול ויש הסכמת הצדדים, יוכלו הם לגשת לבית המשפט לענייני משפחה ללא צורך בפניה לנשיא בית המשפט העליון.
חייגו עוד היום: "אייל קורסיה ושות'-עורכי דין"
טלפון: 050-6351208
- מאמר זה מספק מידע כללי וראשוני בלבד ואין הוא בא בשום מקרה להחליף ייעוץ משפטי. אין להסתמך על האמור ללא היוועצות עם עו"ד. ויודגש כי הכתוב במאמר זה נכון למועד כתיבתו בלבד.